Girit Köftesi

Aslında bugün sizlere içli köfte tarifi verecektim.
Daha sonra da pazar günü iftarda amcamlar bizdeydi,
o sofranın resimlerini ve tariflerini paylaşacaktım.
Girit Köftesi de o sofranın tarifleri arasında olduğundan önümüzdeki birkaç gün içerisinde yazacaktım.
Ama acil bir telefonla program değişti. Özel istek üzerine bugün Girit Köftesi...

Malzemesi

1 kg yufka
5-6 su bardağı et suyu (1 yufkaya 1 su bardağı kadar)

İç malzemesi
500 gr. kıyma
3 adet kuru soğan
4 adet patates (benim patateslerim büyüktü)
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Üzeri için
Sarımsaklı Yoğurt
Kırmızı biber
Sıvıyağ
Hazırlanışı

Soğanları ve patatesleri rendeliyoruz.
Önce kıyma ve soğanları yağda soteliyoruz. Çok kurutmuyoruz, hafif rengi değişinceye kadar.

Daha sonra rendelenmiş patatesleri ekliyoruz ve tuzunu atıyoruz.
Patatesler pişinceye kadar karıştırarak kavuruyoruz.
En son karabiberini atıp, karıştırıp altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Yufkaların her birini 16 eşit parçaya böleceğiz.
Bir yufkayı alıp dörde bölüyoruz. Bu dört parçayı alıp üst üste koyuyoruz ve ikiye bölüyoruz.
Bu iki parçayı da tekrar üst üste koyup ikiye bölersek 16 parçaya bölmüş oluyoruz.
Daha eşit oluyor ve tek tek uğraşmamış oluyorsunuz.

Yufkaları sigara böreği gibi saracağız.
Ancak içlerini çok bol koyacağız, bunların köfte olacağını unutmadan ;) 
Bir kaba su koyarak sardığımız yufkaların ucunu batırıp yapıştıralım ki açılmasın.

Servis aşamasına kadar başka fotoğraf yok. Sıcak olsun diye tam iftar öncesiydi.
O telaşda fotoğraflamayı unutmuşum (kalan köfteleri pişirirken eksik fotoğrafları tamamladım).

Köftelerimiz çok bereketli bu şekilde 1 kg sararsanız 96 adet Girit Köfteniz olur.
İftarda da fazla yenmiyor yaklaşık 60 tanesini pişirdim.

Geniş bir tencereye (pilav tenceresi gibi) azıcık sıvıyağ koyup kızdıracağız.
Yufkalarımız yapışmayacak kadar...
Pişireceğiniz kadar girit köftesini koyarak yaklaşık 4-5 dakika çevirerek kızartacağız.

(08.08.2012 güncelleme)
Tencerenin dibinde fazla yağı varsa süzebilirsiniz.
Kızartma işlemi bitince köfteleri geçmeyecek kadar -yüze yüz- et suyu koyup kapağını kapatacağız.

(08.08.2012 güncelleme)
Birkaç dakika içinde köftelerimiz bütün et suyunu çekecektir.
Köftelerimizi tabağa alıyoruz ve üzerine sarımsaklı yoğurt (yoğurt çok koyu olmasın hafif akışkan olsun, katıysa suyla açabilirsiniz) döküyoruz.
Sıvıyağı biraz kızdırıp üzeri için kırmızı biberli sos hazırlıyoruz.
Yoğurdun üzerine yağı gezdiriyoruz.

Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Teşekkür ederim.Benim damak tadıma uygun tek kelimeyle harika bir tat' dı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim...
      ne zaman istersen, zevkle ;)
      Kendine iyi bak...

      Sil
  2. Off bu yenmez mi .....Ellerine sağlık bizde kıymalı börek mi yapsak diyorduk ama bu olur bence sağolasın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lezzet muhteşem oluyor ;)
      Size de kolay gelsin...

      Sil
  3. nefis zor tutuyorum kendimi elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. deneyeyim gayet güzel olmuş
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Ohh ellerine sağlık canımda çekti hımmmm olsa da yesek...

    YanıtlaSil
  6. kesinlikle denemem lazım harika olmuş: ) ellerine sağlık... hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim...
      dene bakalım beğenecek misin?

      Sil
  7. Çok farklı ve güzel bir tarif mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.
      hemm sunum olarak hem de lezzet olarak kesinlikle öneririm...

      Sil
  8. Offf off nasıl güzel bir şey bu böyle,nefis olmuş.Giritliyim ben ama daha önce duymamıştım bu tarifi, çok güzel hemen denemem lazım.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. O f OF nasıl güzel olmuş..hiç tatmadığım bir lezzet ama bayıldım..tam bana göre..ellerinize sağlık..sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Harika:)Çok güzel bir tarif.Denemek için not alıyorum.Ellerine sağlık arkadaşım.Yalnız bir sorum olacak et suyunu koyduğun zaman ateş açık mı,yoksa kendi sıcağı ile mi çektiriyorsun suyunu.Selam ve sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi sıcağı ile çektiriyorum. Ocak kapalı olacak...
      kolay gelsin ;)

      Sil
  11. merhaba, z,yaretinize sevindim ve bende hemen izlemeye aldım...tanıştığımıza sevindim...:)))....tarifleri en rahat zamanda baştan sona incelerim...sevgiler

    YanıtlaSil
  12. ÇOk lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

Arnavut Böreği (Pırasalı)

Evde Mayasız Peynir Yapımı